BOTVIK – botanický víkendový kurz s oblíbenými lektory

středa, 12 říjen 2016 | Napsal(a)  | Rubrika Přírodní vědy | Zobrazeno: 1264×

2016 10 botanicky vikend 012016 10 botanicky vikend 022016 10 botanicky vikend 032016 10 botanicky vikend 04

7. října jsme navzdory nepříznivé předpovědi vyrazili na Šumavu za „kytičkami“. Nezasvěcený laik by se možná divil, co chceme v mlze, dešti nebo sněhu a při teplotách kolem nuly na Šumavě vidět. Ne tak my čtyři. Jména lektorů botaniky - prof. Jan Lepš, RNDr. Milan Štech, RNDr. Petr Koutecký, RNDr. Jan Kučera a RNDr. Olga Lepšová jsou zárukou dobré pohody v terénu a dokonce i kvalitního večera s neopakovatelnou hudbou.

Ubytování v penzionu Pod hrází ve Vyšším Brodě využívají většinou vodáci a kupodivu jsme se ještě nyní s nimi potkali. My jsme ale ze základny vyrazili druhý den ráno suchou nohou. Za příjemného podzimního počasí jsme na Opatské stezce poctivě opakovali botaniku, systematiku i ekologii u každého kloudného pozůstatku rostliny. Naši lektoři nezaváhali ani v případě „ščagelů“ – tedy když ze země trčí pouze zhnědlý stonek, na němž je sotva patrno, jestli to letos vůbec mělo nějaké listy, natož jestli to byly listy vstřícné, nebo střídavé. S velkým zaujetím a většinou i s nadšením popsali každičký zelený, ale i odkvetlý stonek, a ani v odpoledním dešti nás nepřestávali zásobovat dalšími informacemi. V podvečerních hodinách jsme dorazili do Loučovic. Tím však sobotní vzdělávání zdaleka nekončilo. Naše zaujetí bude patrné i z toho, že večerní přednášky končily těsně před jedenáctou hodinou noční.

V neděli ráno jsme se opět vydali na výpravu - tentokrát kolem Čertovy stěny. Měli jsme možnost v romantických kulisách Vltavy potkat velmi vzácnou a chráněnou cídivku zimní. Podzimní BOTVIK určený tentokrát pro učitele i studenty opět nezklamal.

RNDr. Zita Vodová, Mgr. Jana Míková, Mgr. Luděk Míka – pedagogové a Vendula Sedláková ze septimy

Naposledy změněno úterý, 18 říjen 2016 09:58