Romeo a Julie

neděle, 30 říjen 2016 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1795×

2016 10 divadlo Romeo a Julie 012016 10 divadlo Romeo a Julie 032016 10 divadlo Romeo a Julie 43

Tragédie Romeo a Julie od Williama Shakespeara je komukoliv z nás dobře známa. Mně osobně se okamžitě vybaví "balkónová scéna," kdy se Julie vyznává ze svých citů k Romeovi a zároveň mu spílá za jeho jméno a rodinný původ.

Na již zmíněnou divadelní hru se 21. října vydaly třídy 1.A a 4.O do Horáckého divadla v Jihlavě. Již na začátku bylo jasné, že to nebude klasika, na kterou jsme zvyklí. Scéna byla upravena jako dětské hřiště, které je všem divákům blízké, spojuje dětství s dospělostí a čeká na naplnění postavami. Hlavní hrdinové byli oblečeni a upraveni jako současní lidé, neboť příběh nešťastné a tragické lásky je nadčasový a mohl a může se odehrávat v jakékoliv době. S civilní úpravou scény kontrastoval vznešený Shakespearův jazyk, který byl ponechán v původní podobě, snad aby vyniklo jeho bohatství a krása.

Hra byla zahájena potyčkou mezi Kapuletovými a Montekovými. Tyto dvě rodiny se lehce podobaly italským mafiánům. Při výměně názorů se začalo schylovat k přestřelce, kterou stihne zastavit veronský kníže. Na scénu nastupuje smutný Romeo s akrobatickými kousky, při kterých se nejedné divačce tajil dech. Na plese zahoří Romeo láskou k Julii, v noci, kdy se odehraje již zmíněná balkónová scéna, se domluví na sňatku. Ještě téhož dne je oddá kněz Vavřinec. Ale osud tomu nechtěl a Juliin bratranec Tybalt, Romeo a jeho přátelé se dostanou do šarvátky. Merkucio je zraněn nožem a umírá, Romeo na důkaz svého rozhořčení zastřelí vraha svého přítele. Za tento čin je vyhnán z města Verony. Po Romeově odchodu se Julie utápí ve smutku nad ztrátou bratrance a manžela. Její rodiče ji nutí do svatby s Parisem, Julie nakonec souhlasí, ale noc před sňatkem vypije lektvar, který ji uspí na osmačtyřicet hodin a přivede ji do podobného stavu, jako kdyby byla mrtvá. Místo svatby se koná pohřeb, to se dozví Romeo a vrací se do Verony. Nad mrtvou Julií vypije jed, ale v onom okamžiku se Julie probouzí a v zoufalství se probodne.

Představení tedy končí, stejně jako většina Shakespearových tragédií, smrtí hlavních hrdinů. Tato tragická láska byla a měla by být varováním především pro rodiče, kteří by měli více naslouchat svým dětem, zajímat se o jejich problémy a trápení a nevnucovat jim své představy o životě.

Adéla Matějková, 1.A

Fotografie: http://www.hdj.cz/08_historie/inscenace/2015/romeo/predstaveni.htm

Naposledy změněno neděle, 30 říjen 2016 16:23