Navštívili jsme muzikál ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA

neděle, 15 leden 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1432×

2017 divadlo_Adela9. ledna si třídy prima a sekunda vyjely do jihlavského Horáckého divadla, aby zde zhlédly muzikál Adéla ještě nevečeřela. Jednalo se o zhudebnění úspěšné filmové parodie, avšak autoři se chtěli vyhnout mechanickému kopírování známého díla, a tak vytvořili v muzikálu svůj svět s vlastní poetikou a vložili do něj i jisté poselství.

Adéla se odehrává na přelomu 19. a 20. století, v době vědecko-technické revoluce, kdy jsou lidé fascinováni elektřinou, párou či benzínovými auty. Děj je umístěn do Jihlavy, kam přijíždí slavný americký detektiv Nick Carter, moderní kriminalista, jemuž v pátrání pomáhá právě elektřina, mikroskop, chemie a říše vědy vůbec. Za účasti místního komisaře Ledvinky, používajícího zcela jiné metody, se vydává po stopách záhadného zmizení, aby nakonec zjistil, že jeho původcem je masožravá rostlina Adéla, vypěstovaná šíleným vědcem. Adéla se objevuje na scéně vždy v tramvaji, která má symbolický význam. Představuje svět techniky a zároveň připomíná výstavbu jihlavské tramvajové trati v roce 1906. Příběh Adély dokazuje, jak nejrůznější vynálezy přinášejí lidem nejenom nové možnosti a šťastné zítřky, avšak často předbíhají duchovní vývoj lidstva jako celku a nemorální jedinci jich mohou využívat k vlastnímu obohacení, likvidaci druhých či k rozpoutání války. Tak tomu bylo na počátku 20. století a bystrý divák si uvědomí, že je tomu tak bohužel i dnes.

Kromě tohoto poselství, k jehož pochopení by měl učitel dětem trošku napomoci, žáci na muzikálu ocenili především krásné pěvecké, taneční i akrobatické výkony, bohatou výpravu, zajímavé kostýmy i záhadu či tajemství, jímž bylo představení téměř do konce obestřeno.

Foto: Stránky Horáckého divadla Jihlava