Cesta na ostrovy Borneo, Biak, Papua a Bali

úterý, 07 březen 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Celoškolní akce | Zobrazeno: 1778×

pohodari logoDne 6. března 2017 nám byla představena cesta české expedice na ostrovy Borneo, Biak , Papua a Bali. Prezentace proběhla v humpoleckém kině.

Pan Martin Dufek z pelhřimovské agentury Pohodáři započal své poutavé vyprávění informacemi o zajímavostech a někdy i nebezpečných úskalích života zdejších domorodců, v minulosti lidojedů.

Hned po prvním seznámení jsme se ocitli na letišti Václava Havla v Ruzyni, odkud celá výprava vyrazila. Dohromady ji tvořilo sedm účastníků, společně s Pohodáři také zdravotnice a potápěči. Výprava absolvovala velmi náročný let a po nekonečné cestě konečně spatřili krásy tropického Bornea.

2017 pohodari1 2017 pohodari2

Na Borneu nastoupili do větší lodi, která měla zároveň funkci hotelu, a po zajímavé ochutnávce tradičních pokrmů byla výprava seznámena s historií Bornea a navštívila přístavní městečko, které mělo stále atmosféru vesničky, jak prohlásil jeden z Pohodářů. Druhý den byla představena expedici malá vesnička lovců lebek, kteří předvedli své tradiční, pro Evropany velmi poutavé vystoupení doprovázené tanci a hudbou. Poslední den na Borneu navštívili velmi zajímavé muzeum Královský trůn.

Výprava se poté byla nucena rozdělit, polovina se vypravila na ostrov Biak a druhá část na ostrov Papua.

Biak nebyl tak zajímavý jako Borneo, nacházely se zde přírodní vodopády a cestou byla výprava několikrát upozorněna na stočené hady. Dále zde cestovatelé navštívili muzeum místní kultury a nakonec si vyslechli poutavý příběh o japonských vojácích na ostrově, následné bitvě a dobytí ostrova USA. Byla zde k vidění dokonce i vojenská technika.

Papua. Osobně ji považuji za nejzajímavější a nejhezčí ostrov ze všech výše zmíněných. Papua doslova kypěla tradicemi a úřady zde věru neměly takový respekt jako tradice a zvyklosti místních obyvatel. Krevní msta, obchod, získání ženy za pět prasat. Vše bylo velmi netradiční a pro evropskou návštěvu zajímavé, např. stará mumie hrdinného válečníka, která se nacházela v klasické papuánské vesnici, kde byly domy rozdělené na mužskou a ženskou část. Velmi dramatický byl i hraný útok na jednu z domorodých vesnic a následné válečné tance kmenových bojovníků.

Celá výprava končí dlouho očekávaným potápěním na Bali, kde na expedici čekala rodina překrásných mant…..

Mně osobně se prezentace velmi líbila a už se těším na příští cestu…..

Martin Kozlovský, kvarta

Naposledy změněno neděle, 12 březen 2017 21:54