Za památkami UNESCO v Třebíči

středa, 03 květen 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1464×

Bazilika 2 Bazilika 3 Synagoga Židovská čtvrť 5

V úterý 11. dubna se třídy 3.A a 7.0 vydaly na literárně-historickou exkurzi do Třebíče. Prvním cílem výpravy se stala bazilika sv. Prokopa, kde byli studenti seznámeni s její bohatou historií. Bylo velmi zajímavé dozvídat se, jaké jiné účely kromě náboženských tato skvostná stavba v průběhu času plnila. Každý se snažil představit si podupávající koně ustájené v postranních lodích nebo kryptu po strop naplněnou sudy s pivem.

Dále jsme se přesunuli do Židovské čtvrti, kde jsme procházeli jejími ulicemi a dozvídali se zajímavosti o jejích bývalých obyvatelích. Bylo smutné slyšet, že ze tří stovek Židů žijících zde před 2. světovou válkou se domů vrátilo pouze kolem deseti. Většina z nich se odstěhovala, a tak tu zbyla pouze jediná židovská rodina. Navštívili jsme i pozůstatek pravé židovské mikve, která byla ovšem příliš mělká pro lidi, a proto sloužila k obřadní očistě nádobí. Mohli jsme si prohlédnout i dvě synagogy, z nichž jedna v dnešní době slouží jako kostel husitské církve. Druhá synagoga se používala po dlouhou dobu jako sklad, ale dnes je již zrestaurovaná a pořádají se zde koncerty a přednášky. Nejzajímavější částí prohlídky bylo určitě okénko do židovské domácnosti. Zde jsme se mohli dozvědět o svátcích slavených židovskými rodinami, ze kterých vyplynula též spousta poznatků o židovské historii i jejich každodenním životě.

Poslední částí exkurze byla prohlídka židovského hřbitova, kde jsme vyslechli zajímavosti z tradic židovského pohřbívání a prohlédli si nejstarší náhrobek z první poloviny 17. století.

Domů jsme se vraceli plni dojmů a bohatší o mnoho nových a zajímavých informací.

Vendula Sedláková, 7.0

Naposledy změněno středa, 03 květen 2017 14:25