Living history – jarní setkání

úterý, 09 květen 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Kroužky a zájmové aktivity | Zobrazeno: 2339×

Stejně jako raně-středověcí obyvatelé Čech jsme přes zimu nevylézali z příbytků. Zazimované ohniště na nás počkalo do jara ve velice dobrém stavu. Proto jsme se rozhodli uspořádat 6. dubna „posezení u pytláckého ohně“. Zažehli jsme oheň a opekli si něco dobrého. U toho jsme si povídali o středověkém lese, lovu a především pytláctví. Dostalo se tak na zodpovězení otázek „Komu patřila zvěř v lese?“ , „Jaký byl trest za pytláctví?“ nebo „Zda skutečně někomu mohly ulétnout včely?“.

2017 05 09 hist.kr. 012017 05 09 hist.kr. 02

Další setkání si pro nás 28. dubna připravil Honza Staněk, který se s námi podělil o své zkušenosti s historickým šermem. Společně se svou kolegyní nám ukázali a představili jednotlivé části zbroje, zbraně, ale také popsali, jak se takové věci vyrábí. Na závěr jsme si mohli prohlédnout základní šermířské techniky v jejich podání. Velice jim děkujeme za toto zpestření.

 2017 05 09 hist.kr. 032017 05 09 hist.kr. 04

Protože zima byla pro středověkého člověka dobou oddychu, ale také nedostatku, bylo toto období časem pro příběhy, pověry a zvyky. Tehdejší lidé byli obklopeni strachem z neznáma, doznívajícím pohanstvím a počátkem křesťanství, ale i nebezpečnou přírodou, která měla dát zemědělcům životodárnou úrodu. Většina obyčejů se tak orientovala na získání příznivé věštby o počasí a budoucí úrodě. To si na příštím setkání přiblížíme pomocí dochovaných tradic a zvyků masopustu a pašijového týdne.

Naposledy změněno čtvrtek, 11 květen 2017 09:23