Literárně-historická exkurze do Žďáru nad Sázavou

úterý, 16 květen 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1559×

2017 05 zdarVe středu 3. května 2017 se třídy 1.A a 5.0 vydaly na exkurzi do Žďáru nad Sázavou. Nejdříve jsme navštívili bývalý cisterciácký klášter, ve kterém se nachází Muzeum nové generace, jehož nová expozice má interaktivní a multimediální charakter. My jsme zde absolvovali edukativní program „Stabilitas loci“ aneb „Žďárský klášter v labyrintu času“. V muzeu jsme se rozdělili na skupinky a každá měla za úkol zaměřit se na nějakou část zdejší expozice a získané informace přenést do pracovního listu. Někdo zkoumal každodenní život v klášteře, jiný jeho dějiny, rozvoj zdejšího výtvarného umění, stavbu kostela na Zelené hoře či osobnost Jana Nepomuckého. Během prohlídky areálu celého kláštera pak jednotlivé skupinky své práce odprezentovaly, čímž se vlastně studenti stali dočasnými průvodci. Profesionální průvodkyně jejich vystoupení už jen doplnila.

Po ukončení programu jsme se vydali po naučné stezce kolem Bránského rybníka, kde jsme mohli vidět hospodářský dvůr Lyra a Dolní hřbitov. Obě památky projektoval Jan Blažej Santini-Aichel.

Poté už jsme stoupali ke kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památky zapsané od roku 1993 v seznamu UNESCO, jejímž architektem byl rovněž Jan Blažej Santini-Aichel. Počasí nám přálo, a tak byly ze Zelené hory nádherné výhledy. Potom jsme již vešli do samotného kostela. Zde nás paní průvodkyně seznámila s historií a zajímavostmi této nádherné stavby spojené se symbolikou hvězd. Měli jsme to štěstí a podívali jsme se i na ochoz v prvním a druhém patře, který není běžně turistům zpřístupněn. Pak už nám nezbylo nic jiného než si sednout do autobusu a vyrazit na cestu zpět.

Exkurze se nám moc líbila a domů jsme se vrátili obohaceni o plno dojmů a nových informací.

Eliška Pejšková, 1.A

Naposledy změněno pondělí, 22 květen 2017 17:55