V podzimní Vídni

pondělí, 16 říjen 2017 | Napsal(a)  | Rubrika Německý jazyk | Zobrazeno: 1413×

Facebookové fotoalbum | Fotogalerie

5. října se vydali studenti našeho gymnázia na poznávací zájezd do Vídně. Při příjezdu do rakouské metropole, jež je považována za jedno z nejkrásnějších měst světa, nás přivítaly pahorky Vídeňského lesíka sahající až k vídeňským předměstím, mohutný tok Dunaje, budovy OSN a nejvyšší budova celého Rakouska – 250 m vysoký DC Tower.

Po zhruba 10kilometrovém průjezdu Vídní jsme se ocitli na nádvoří nádherného zámku Schönbrunn, jejž využívali Habsburkové jako svoji letní rezidenci. Absolvovali jsme prohlídku jeho bohatě vybavených barokních a rokokových interiérů, kde se doslova odehrávaly dějiny. Ale snad ještě více nás okouzlil rozsáhlý francouzský park se svými květinovými ornamenty v zelených trávnících, stromořadími sestřihanými do tvaru stěn i nesčetnými sochami, a tak jsme kolem Neptunovy kašny vystoupali až ke Gloriette a pokochali se nezapomenutelnými výhledy, neboť skvostný zámek, rozkvetlý park i celou Vídeň jsme měli jako na dlani.

Odpoledne jsme strávili v centru Vídně. Prohlédli jsme si Parlament připomínající řecký chrám, Radnici, kterou střeží z výšky 98 metrů její Rathausmann, a Burgtheater, což je rakouské národní divadlo. Zahradou Volksgarten, kde nás ještě v tomto podzimním čase přivítaly tisíce kvetoucích růží, jsme dospěli až do areálu vídeňského hradu Hofburg, jenž je se svými 2500 pokoji nejrozsáhlejším palácovým zařízením v Evropě. Vedle četných reprezentačních místností, konferenčních sálů a muzejních sbírek tu sídlí i rakouský prezident a své tradiční místo zde mají i Španělská jezdecká škola, Rakouská národní knihovna či klenotnice.

Známými ulicemi Kohlmarkt a Graben jsme pronikli až srdce Vídně, k nejvýznamnějšímu rakouskému chrámu, jenž nese jméno sv. Štěpána. Věděli jsme, že jeho 137 m vysokou Jižní věž, jež se stala v době svého dostavění na počátku 15. století nejvyšší budovou Evropy, nesmí dodnes žádný jiný chrám v Rakousku svou výškou překonat, a tak jsme se ji pokusili alespoň zdolat výstupem po 343 schodech. Odměnou nám byl úžasný výhled na celou metropoli na Dunaji i pahorky zvedající se nad ní.

Návštěvu Vídně jsme ukončili v nádherné budově Přírodovědného muzea, jehož neobvykle rozsáhlé sbírky poskytují originální pohledy na vývoj živé i neživé přírody. Někoho zajímali hadi, jiného dinosauři a dalšího třeba zase minerály a všichni byli bohatými expozicemi příjemně překvapeni.

Náš pobyt ve Vídni provázelo krásné slunečné počasí, jež atmosféru tohoto města monumentálních památek, rozlehlých parků a širokých bulvárů ještě umocnilo, a tak není divu, že mnozí studenti projevovali přání strávit zde ještě několik dní. Pro ty, kteří se říjnového zájezdu nemohli zúčastnit, připravíme další cestu do Vídně již na jaře.

Naposledy změněno pondělí, 16 říjen 2017 15:35