Naši nejmladší studenti v Praze na Rusalce

úterý, 03 duben 2018 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1493×

19. března se vydali studenti primy a sekundy na divadelní zájezd do Prahy. V Hudebním divadle Karlín zhlédli romantickou operu Antonína Dvořáka Rusalka s poetickým libretem básníka Jaroslava Kvapila, ovšem v podání souboru Národního divadla (budova Státní opery ND se opravuje). Režisérem tohoto pohádkového příběhu inspirovaného Malou mořskou vílou H. Ch. Andersena byl populární tvůrce filmových pohádek Zdeněk Troška.

Rusalka patří k našim nejkrásnějším operám a studenty okouzlil nejenom dojemný příběh o hluboké lásce a veliké oběti, o vrtkavosti a zradě, o zápasu dobra se zlem, ale též klasické provedení s překrásnými kostýmy operních pěvců a velmi bohatou výpravou. Působivost představení byla umocněna i téměř nepřetržitým využitím videoprojekce, kdy divák zažívá iluzi, že vodní víly tančí na hladině jezera či jezdci na koních se prohánějí lesem - a najednou jsou před ním, Rusalka s tatínkem vodníkem vystupují z jezera, pak v něm zase pozvolna mizí a vše působí zcela přirozeně. Antonín Dvořák by se jistě divil, jaký rozměr dává jeho dílu moderní technika.

Naším cílem nebylo pouze to, aby se nejmladší studenti seznámili s klasickým dílem české hudební tvorby a odnesli si estetické zážitky, ale též aby si osvojili a prakticky vyzkoušeli zásady společenského chování v divadle, což se nám podařilo. Starší ročníky se mohou těšit na další dva divadelní zájezdy v dubnu a květnu, tentokrát zavítáme do Národního divadla Brno.

Naposledy změněno úterý, 03 duben 2018 17:46