Do Žďáru za hvězdami

čtvrtek, 26 duben 2018 | Napsal(a)  | Rubrika Exkurze | Zobrazeno: 1550×

Dne 11. 4. 2018 vyrazila naše třída 1.A společně se třídou 5.O na exkurzi do Žďáru nad Sázavou. Navštívili jsme areál bývalého cisterciáckého kláštera, jenž byl později přeměněn na zámek a v současné době patří rodině Kinských, a kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památku zapsanou od roku 1994 v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Barokní branou jsme vstoupili na první nádvoří, kde mezi mohutnými lipami stojí zbytek kašny Panny Marie s Ježíškem, a zamířili jsme do pivovarského dvora. Zde byly původně umístěny hospodářské budovy kláštera – sýpky, skladiště, mlýn, pivovar. A právě v budově bývalého pivovaru se nachází Muzeum nové generace se svou multimediální a interaktivní expozicí zaměřenou na zážitkové působení. Tady na nás již čekaly průvodkyně, které nám rozdaly pracovní listy, informativní audionahrávky a rozdělily nás do pěti skupin. Každá skupina pak získávala v expozici informace pro jiné téma – moje skupina zpracovávala zadání „Klášter a jeho obyvatelé“, které nám přineslo mnoho zajímavých poznatků ze života mnichů, například že vstávali už ve dvě hodiny ráno, velice střídmě se stravovali (pouze dvě jídla denně) a že smysl jejich života byl dán heslem Ora et labora – Modli se a pracuj. Jiné skupiny se zabývaly barokním a středověkým uměním, historií kláštera, jeho ekonomikou nebo významnými osobnostmi spojenými s jeho dějinami.

Po získání potřebných informací v muzejní expozici jsme se vydali po klášteře a vystřídali se v roli průvodců. Vstoupili jsme i do baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše. Původně gotický kostel byl Janem Blažejem Santinim – Aichelem přestavěn ve stylu barokní gotiky. Chrám je plný světla a zajímavostí je netradiční umístění varhan v jeho přední části, a to z důvodu velké délky kostela, aby chrámový zpěv a zvuk varhan spolu ladily.

Z areálu bývalého kláštera jsme se odebrali ke kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Je to magické místo. Památka byla postavená architektem Santinim též ve stylu barokní gotiky, a to na půdorysu pěticípé hvězdy. Důvodem byla legenda, která praví, že ve Vltavě, v místě, kde Jan Nepomucký utonul, se objevila koruna z pěti hvězd. Symboliku tohoto čísla najdeme i v dalších prvcích stavby: Do areálu se vstupuje pěti vchody, v chrámu je pět kaplí s pěti oltáři. Ale ve výzdobě se tu setkáme i s hvězdami šesticípými, osmicípými a tvar deseticípé hvězdy mají ambity obklopující celý kostel, který měl být podle představ svého architekta „hvězdou mezi hvězdami.“

Exkurze se nám vydařila. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací a odnesli si řadu hezkých zážitků. Ráda bych se na tato místa zase někdy podívala.

Eliška Brožková, 2.A

Naposledy změněno čtvrtek, 26 duben 2018 12:34